Het businesskaartje is dood. Leve het businesskaartje!

I wrote the blog article below (in Dutch) on how to modernize your business card, by including a 2D QR code that contains your full contact details in vCard format. That way, you can add the contact details directly to your smartphone by scanning the code, and then choosing “add to my contacts”.

Het businesskaartje is dood. Leve het businesskaartje!

Onlangs op een netwerkevent dacht ik: “We schieten rijdende laboratoria naar de planeet Mars, maar we gebruiken nog steeds het klassieke businesskaartje om gegevens uit te wisselen.  Dat moet beter kunnen”.

Op zich is er niets mis met een papieren businesskaartje, alleen moet je de gegevens van deze kaartjes wel nog altijd handmatig invoeren in je smartphone of computer, om deze gegevens ook digitaal ter beschikking te hebben in Outlook, Google mail etc. Er bestaan wel speciale “business card readers”, die de kaartjes inscannen en de gegevens omzetten naar een door de computer leesbaar formaat, maar ik denk niet dat de gemiddelde (kleine) zelfstandige zo een toestel in huis heeft.

 OK, dan moeten we maar een mobile app laten ontwikkelen om het businesskaartje in de 21e eeuw te verwelkomen. Achteraf gezien ook niet zo een goed idee, want als je erover nadenkt, het uitwisselen van een businesskaartje gebeurt eigenlijk heel snel en vooral zeer spontaan. Kan je je de situatie al voorstellen dat je daar met twee met uw smartphone staat te prutsen om uw gegevens via een app uit te wisselen?

Het uitgangspunt is dus dat het klassieke papieren businesskaartje zoals we het nu kennen moet blijven. En na wat gegoogle, ben ik dan op een eerbaar compromis uitgekomen, dat ik nu stap voor stap zal beschrijven.

Samengevat: het businesskaartje zal een vierkante (of tweedimensionale) barcode bevatten, die na scannen met een smartphone dadelijk al uw contactgegevens zal opslaan in die smartphone.

Dus alles blijft bij het oude tijdens het netwerkevent: je wisselt gewoon je businesskaartje uit. De ontvanger van je businesskaartje kan dan later, rustig op zijn bureau, uw barcode inscannen om uw gegevens snel in zijn smartphone en bv. Outlook te krijgen. Gedaan dus met foto’s nemen van businesskaartjes of deze over te typen in je contactenbeheer op je computer.

Stap 1: maak uw barcode aan

 

 Zo een vierkante of tweedimensionale barcode wordt een QR code genoemd. Het aanmaken van zo een QR code lijkt moeilijker dan het is. Er bestaan verschillende gratis tools op het internet die dat voor je doen. Ik kan bv. deze site aanbevelen: http://www.unitag.fr/qrcode.
Belangrijk nu is dat je het juiste type van QR code kiest: de meeste QR codes die je in het wild tegenkomt, zijn QR codes die gewoon een link naar een website bevatten (persoonlijk vind ik dit een beetje een gemiste kans, want het intypen van de url kan ik nog altijd sneller dan het inscannen van een barcode om dan op de link te klikken). Je kiest dus om een QR code van het type “ADDRESS” te maken, of “CONTACT DETAILS” of “carte de visite” als je de unitag.fr site gebruikt. Meestal krijg je daarna de optie om een meCard of een vCard aan te maken. Hier kies je dan best vCard.

 

Als je het juiste type QR code gekozen hebt, moet je nu een pagina krijgen waar je de typische contactgegevens moet invullen: naam, telefoonnummers, e-mail adres, website, adres etc. Hoe meer gegevens een QR code bevat, hoe groter deze zal zijn of hoe meer detail deze zal bevatten. Nu mag je niet uit het oog verliezen dat die QR code uiteindelijk op een businesskaartje terecht moet komen, dus best enkel de meest courante gegevens invullen.

 

Stap 2: uw barcode meer sexy maken (optioneel)

 

 Zo een barcode ziet er wel een beetje geeky en saai uit, en je kan deze wat tweaken. Dit kan je gelukkig ook met een reeks gratis tools die je op het Internet kan terugvinden. Bovenstaande site unitag.fr heeft bepaalde opties om de barcode wat op te smukken. Je kan de kleuren aanpassen, je kan er een logo of foto inzetten etc. Je kan heel ver gaan in het tweaken van deze barcodes, zie hier de zoekresultaten in google images voor “qr code custom”.
Let wel op: hoe meer je afwijkt van de standaard barcode, hoe moeilijker het wordt om deze te scannen!

Stap 3: genereer en test uw barcode

Klik ergens op een knop “Genereer barcode”, als alles goed is krijg je dan een foto van je barcode die je kan downloaden. Een belangrijke stap nu is dat je de barcode herschaalt naar een grootte die past op je businesskaartje. Volgende stap is dan dat je test hoe makkelijk en hoe correct je barcode te scannen is met je smartphone. Als dit niet goed blijkt te lukken, begin dan opnieuw bij stap 1, en voer minder gegevens in, of doe minder customisatie van uw barcode (moest je dat gedaan hebben).

Let op: bij het herschalen van je barcode is het belangrijk dat je de aspect ratio niet aanpast!

 Als je een goed scanbare barcode hebt (scanbaar binnen de 2 sec), gebruik deze dan bij het design van je businesskaartje. Er zijn genoeg sites op het Internet waar je dit kan doen, zoals bv bij zazzle.com.
Je kan al het bovenstaande natuurlijk ook laten uitvoeren door een grafisch designer die uw businesskaartje ontwerpt.

Stap 4: gebruik een QR code landing page (optioneel)

 In de contactdetails van je QR code kan je een website opgeven: de meesten zullen hier de URL van hun homepage ingeven, bv https://www.phertogen.com. Je kan wel maar één website adres opgeven, dus als je bv. ook de URL naar je LinkedIn profiel wou toevoegen, ben je eraan voor de moeite.

Daarom dat ik het concept van een “landing page” gebruik.

Als URL in de barcode gebruik ik: https://www.phertogen.com/landing-page/  en ik noem dit de “QR code landing page”. Op deze pagina staan dan links naar o.a. mijn LinkedIn profiel, maar ook naar Twitter etc. Je kan hier zelfs verwijzen naar promotionele acties etc.

 Op deze manier kan dus steeds dezelfde QR code naar steeds veranderbare content verwijzen op uw website. Je kan dat doen door bv. per event te redirecten naar een andere pagina.

Stap 5: controleer je QR code op je gedrukt businesskaartje

 De laatste stap is de belangrijkste: voordat je je nieuwe businesskaartjes kwistig uitdeelt, check zeker dat de QR code makkelijk scanbaar is. Hopelijk heeft je drukker of zazzle.com geen aanpassingen gedaan zodat je QR code niet meer goed werkt.