Wat is JIRA?


JIRA is van oorsprong een issue tracking tool, dus een tool om taken op te lijsten en te beheren. Een “taak” kan van alles zijn: een probleem dat opgelost dient te worden, een simpele TODO, een aanvraag, enz.  Maar je kan ook veel verder gaan en je producten, klanten, bedrijven enz als taak in deze tool steken.

JIRA is ook een “workflow engine”. Dit wil zeggen dat je zelf “workflows” (= processen) kan definiëren die je taken moeten volgen. Zo kan je per project, of per taak andere processen opleggen. Een voorbeeld van een simpele workflow voor een taak van het type TODO is bijvoorbeeld: OPEN => MEE BEZIG => KLAAR. Voor een ander type taak, bv. een aanvraag om iets te doen, kan je deze workflow opzetten: OPEN => BEVESTIGD => GOEDGEKEURD => KLAAR.

Als je als bedrijf al je projecten en de daarmee verbonden taken in JIRA steekt, dan kan iedereen deze opvolgen, rapporten van maken etc. De hele historiek van elke taak zit ook in JIRA (wie wanneer er aan gewerkt heeft, commentaren enz) en dat is veel beter dan dat dit over heel het bedrijf verspreid zit in verschillende e-mails.

JIRA is dus een zeer krachtige tool die zowel voor project als process management kan ingezet worden in uw bedrijf. De tool is enorm veelzijdig omdat je zowat alles kan configureren. Dat is een groot voordeel maar kan sommige bedrijven ook afschrikken, want je moet wel de nodige kennis in huis hebben om deze configuratie te doen. Contacteer ons gerust als u meer info wenst of hulp kan gebruiken om JIRA voor uw bedrijf te configureren.